Tapadj rá és játszd újra!

Blogunkban olyan zenékről és filmekről, valamint eseményekről olvashatsz kritikákat, amelyek - véleményünk szerint - említésre méltóak. Vagy azért mert annyira jó, vagy azért mert annyira rossz! Látogass minket rendszeresen, hiszen folyamatosan újabb és újabb kritikák jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Gettó Milliomos

2010.08.26. 14:27 tapadjrá

Gettó milliomos
(Slumdog Millionaire)


 

Rendező: Danny Boyle
Zeneszerző: A. R. Rahman

Szereplő(k)
:
Dev Patel (Jamal K. Malik)
Freida Pinto (Latika)
Madhur Mittal (Salim Malik)
Anil Kapoor (Prem Kumar)
Saurabh Shukla (Srinivas őrmester)
Ankur Vikal (Maman)
Ajit Pandey (Javed)
Rajendranath Zutshi (rendező)
Tanay Chheda (fiatalabb Jamal)

 

A film tartalma:

Eljön az igazság pillanata India legnépszerűbb televíziós vetélkedője, a Legyen Ön is milliomos! forgatásán. A stúdióban ülő közönség és a rá világító reflektorok előtt a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Maliknak válaszolnia kell az utolsó kérdésre, ami még elválasztja őt a húszmillió rúpiás főnyereménytől. A show házigazdája, Prem Kumar nem szimpatizál fiatal játékosával. Nem szereti, ha elveszik előle a reflektorfényt, különösen, ha ezt szintén egy utcáról felemelkedett ember teszi. Miután kialszanak a fények és véget ér a show, a rendőrség várja odakint a fiút, mert egyszerűen nem hiszik el neki, hogy tudhatta a választ az eddigi kérdésekre, ezért csalással vádolják. A rendőrségi vallatáson a nyomozó rájön, hogy a fiú is ugyanolyan zavarban van, mint ők a kérdések megválaszolásával kapcsolatban. Egyenként mennek át vele a kérdéseken, és próbálják kideríteni, miképp tudta rájuk a választ. Jamal meséje során kibontakozik előttünk az élettörténete, ami a modern India története is lehetne egyben. Anyja erőszakos halála után bátyjával, és egy árva lánnyal, Latikával nőtt fel, akivel szép lassan egymásba szerettek. Jamal bátyja a fiúval ellentétben gazdagságra és hatalomra vágyik, ezért egy gengszter szolgálatába áll, és miután a fiú eltávolodik Latikától, a gengszterfőnök elveszi a lányt feleségül. Jamal mindent megtesz azért, hogy kiszabadítsa a lányt a házasságból, még ha ezzel végérvényesen el is veszíti őt a bátyjával egyetemben. Vajon meg tudja győzni a nyomozót az igazáról, és visszaengedi őt a férfi válaszolni az utolsó kérdésre?

Kritika:

Alapjában véve egy nagyon jó filmről beszélünk. Amellett, hogy Indiában játszódik, rengeteg olyan pofpnt kapunk, amire nem is számítunk. Ugyanez a helyzet a főszereplőnkkel is. Több pofont kap, mint amire számít.

Láthatjuk a filmben India igazi arcát, a nyomornegyedeket, a brutalitást, a gyermekkereskedelmet, bár egy idő után mindezek nagyon nyomasztóak és elérik hatásukat, de nekem kicsit sok. A fele is elég lett volna abból, amit kaptam.

A történet nem egy fenomenális sztori. Ugyanakkor mégis izgultam a végén, hogy milliomos lesz-e vagy sem. De ezt nem fogom elárulni. Az, hogy a rendező két, olykor három szálon futtatja egyszerre a filmet, nemhogy zavaró, hanem ettől érdekes és élvezhető.

A megnyert Oscar-okat nem érdemli meg, mégha igen jó film is. Nemcsak hogy nem kellett volna ennyi kategóriában jelölni, de nem is amerikai produkcióként. Igaz amerikai a rendező, forg. könyv író, zeneszerző, vágó és az egész stáb, de egy szereplő sem az. Ezen lehetne vitatkozni, én nem fogok. Kötöm az ebet a karóhoz! Nem és nem!!!

A főszereplőnk megmutatta már tehetségét a Skins című sorozatban és ha a filmet nézed, olyan érzésed van, mintha maga Anwar lépett volna elő, akit hazahurcoltak a nagy büdös Angliából. Nem egy nagy tehetség és nem gondolom, hogy nagy jövőt jósolhatunk neki. Bár eme szerepének köszönheti Az utolsó léghajlító c. filmben megnyert szerepét.

Ha összegezni kell, ez egy jó film. Érdemes megnézni: EGYSZER!!!! De akkor nagyon!

A film ajánlója

Film: 8/10

Látvány: 6/10

Zene: 10/10

Rendezés: 10/10

Föszereplő(k): 8/10

Összesen: 42/50 -> Nem rossz, nem rossz! Vedd ki és kukkold meg. izgulni fogsz, talán meg is szereted!

 

Szólj hozzá!

Címkék: dev gettó milliomos a. r. danny boyle rahman patel freida pinto

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása